Individual therapy

Kortdurende individuele therapie en counseling in Utrecht

Vastgelopen in je leven, carrière en/of relatie? Overweldigd door ‘negatieve’ gedachten en gevoelens? Geconfronteerd door onmogelijk lijkende eisen van jezelf of van anderen? Dan is de tijd rijp voor individuele therapie en counseling, om je probleem het hoofd te bieden, om het hart van de zaak te verkennen. Wat is de kern van het probleem? Wat precies belemmert je om je doelen te bereiken, zoals een betere relatie met jezelf en anderen, succes en voldoening?

Het is een mythe dat mensen bij een counselor of therapeut lopen alleen omdat ze een groot probleem hebben. Niet iedereen met een groot probleem neemt deze stap, waar overigens – geheel onterecht – een aanzienlijk maatschappelijk stigma op rust. De werkelijke reden is demoralisatie: als je veel te lang met hetzelfde probleem hebt geworsteld, niet vooruit bent gekomen en daarom ontmoedigd bent geraakt, heb je externe begeleiding nodig. Neem nu contact met me op.

De noodzaak van innerlijke transformatie

In eerste instantie zijn veel cliënten extern georiënteerd, kijkend naar anderen uit valse hoop, of beschuldigend wijzend naar anderen of externe omstandigheden. Ligt de oplossing in de buitenwereld, bij anderen? Zullen anderen jou redden? Nee — het antwoord ligt bij jezelf, in je binnenwereld. Mijn rol is jou aan te moedigen om je intern te richten, zodat je jouw eigen innerlijke oplossingen kunt vinden. Ik nodig je uit om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen zelfbeperkende patronen van denken, gedrag en gevoel — ook patronen waarvan je nog niet volledig bewust bent.

Veel cliënten proberen om ‘negatieve’ emoties, zoals angst en verdriet, te vermijden door ze weg te duwen of in het hoofd – rationeel – op te lossen. Beide zijn vormen van weerstand: inadequate copingstrategieën die maar beperkte, kortdurende verlichting bieden. De emoties keren terug, vaak sterker dan daarvoor. Dit is de vicieuze cirkel van demoralisatie. Echte vooruitgang begint pas wanneer je precies het tegenovergestelde doet: bij de onaangename gevoelens blijven en ze omarmen. Om dit te doen, heb je ‘egosterkte’ nodig: het vermogen om je emoties te dragen en om adequate copingstrategieën te ontwikkelen. In individuele therapie en counseling met mij als gids realiseer je je vroeger of later dat niets in jouw binnenwereld jou ooit kan beschadigen. Integendeel, elk deel van jou heeft een onderliggende positieve intentie: de ‘negatieve’ gevoelens zijn nuttige boodschappers die jou iets te vertellen hebben over jouw onvervulde behoeftes. In plaats van een integraal deel van jezelf af te wijzen is het gezonder om een liefdevolle, zorgende relatie te kweken met wat er ook op dit moment in jou leeft. Dit is de diepere betekenis van integratief.

De kracht van imaginatie en mindfulness

Einstein zie “Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal ”. De essentie van het Head and Heart Work is het gebruiken van de kracht van imaginatie om de doeltoestand voor je te zien zodat het ook werkelijkheid kan worden: een nieuwe levenswijze, een nieuwe relatie met jezelf, je gedachten en je gevoelens. Het is een reuzenstap om eenvoudig ‘mindfully’ bewust te worden van wat zich hier en nu afspeelt in jouw binnenwereld van gedachten, beelden, emoties en lichaamssensaties. Deze kalme, omhelzende bewustzijn – wat Eckhart Tolle witnessing presence noemt – werkt enorm bevrijdend. Het stelt je snel in staat om controle te nemen en te houden over jezelf en je leven, om beslissingen te maken die gebaseerd zijn op je diepste gevoelens en behoeftes, om “het pad van het hart te volgen” zonder je hoofd te verliezen. Als je nog niet verantwoordelijk bent voor je eigen beslissingen, dan moet je dat worden. Immers, het is jouw leven en jouw tijd.

Doelen en motivatie

Tijdens de intakefase van de counseling of therapie in Utrecht stel en prioriteer je heldere, realistische persoonlijke doelen. Tijdens de vervolgsessies streef je deze doelen na in nauwe samenwerking met mij. In plaats van te trekken of te duwen, sta ik schouder aan schouder met je tijdens je helende reis. Ik begeleid het proces terwijl jij de hoofd-en-hart inhoud bewerkt. Jij leert, heelt en groeit op je eigen voorwaarden en op je eigen tempo. Ik geef je zelfreflectieopdrachten, toegespitst op jouw doelen, waar je intuïtief en creatief aan werkt tussen de sessies. Elke veer sessies evalueer je de recente ontwikkelingen, met feedback van mij, en pas je je doelen zo nodig aan.

Een laatste woord: motivatie. Die is essentieel. Cliënten die sterk, intrinsiek gemotiveerd zijn maken de grootste vooruitgang.